Jarní detox, prázdninový, podzimní a kdovíjaký ještě. Ulevit trávení je v zájmu většiny žen. Ovšem jak na to, aby tělo nehladovělo a mozek byl spokojen? Návrat ke klasice se vyplatí. Servíruje se Coleslaw, Caprese i červená řepa.
Coleslaw je něco, na čem většina lidí vyrostla, a přesto se ztratil v záplavě modernějších salátů a zevšedněl. Byl odsunut do role přílohy a často se na něj zapomíná. Nebylo tomu však vždy. Jeho původ lze vystopovat už u starých Římanů.
Tip redakce: Ulehčit svému trávení můžete také díky veánskému probiotiku ke-probiotikum-30-cps.
Zakladatelé New Yorku pěstovali zelí kolem řeky Hudson, které používali do strouhaného zelného salátu, jemuž říkali koosla (kool znamená zelí a sla je salát). Vzhledem k tomu, že majonéza byla vynálezem poloviny 18. století, je zelný salát Coleslaw starý asi 250 let.
Coleslaw již nemusí být nudný. Šmrnc mu dodají bylinky i ovoce
Nejenže se Coleslaw přestal vyrábět doma, nýbrž se přestal i inovovat. Nemusí to tak být. Je na čase navrátit mu místo na výsluní a oprášit recept. Salát Coleslaw originál netradičně osvěží kousky sezónního ovoce. Na podzim hrušky nebo v létě broskve. Bylinky jako čerstvý tymián, rozmarýn nebo kopr mohou klasický salát snadno přenést do moderní doby.
I zdánlivě neobvyklé přísady, jako jsou ořechy, sušené ovoce, koření, hlávkový salát nebo sýr, mohou s minimálním úsilím změnit nudný Coleslaw na salát par excellence. Místo majonézy je na spojení zeleniny lepší použít jogurt, protože nejenže lépe chutná, nýbrž je i zdravější.
Existuje také nespočet způsobů, jak salát přeorientovat na poctu světové kuchyni. Koriandr, fenykl, kari a cibule by se skvěle hodily na indickou párty. Skleněné nudle, okurka a mango s dresinkem z kajenského pepře, limetky a octa by mohly proměnit obyčejný coleslaw v něco, co chuťově připomíná vietnamskou manu. Kombinace kopru, okurky a česneku vytvoří salát hrající si s východoevropskými chutěmi.
Salát z červené řepy je elixírem zdraví
Salát z červené řepy byl v 18. století jedním z nejběžnějších salátů. Řepa se pěstovala všude a dobře se skladovala. Salát z červené řepy se pravděpodobně podával na většině večeří a banketů na hradech a zámcích. Byl levný, jednoduchý a velmi zdravý.
Červená řepa má mezi zeleninou výsostné postavení a v kuchyni mnohonásobné využití. Chuťově je báječná a živinami přeplněná.
Jak připravit ten nejlepší salát z červené řepy? V jednoduchosti je síla. Z ingrediencí bude potřeba pouze:
- 600 g červené řepy
- 100 g kaparů
- 150 ml olivového oleje
Vložte omytou a neoloupanou řepu do hrnce s takovým množstvím vody, aby byla zcela ponořená. Přikryté vařte 30 minut. Vodu slijte a řepu nechte mírně vychladnout. Oloupejte ji a nakrájejte na kostičky do velké mísy, přidejte kapary a dobře promíchejte. Zakápněte olivovým olejem a podávejte. Gurmáni mohou na salát vymačkat i šťávu z citronu.
Historie salátu Caprese
Salát Caprese je klasické italské jídlo, které si získalo oblibu po celém světě. Salát se připravuje z čerstvých rajčat, plátků čerstvé mozzarelly, bazalky, olivového oleje, soli a pepře a tradičně se klade na talíř ve vrstveném kruhovém vzoru. Symbolika barev tří hlavních ingrediencí je nasnadě. Červená barva rajčat, zelená barva bazalky a bílá barva sýra mají představovat vlajku Itálie.
Po skončení první světové války chtěl jeden vlastenecky založený dělník vytvořit pokrm, který by byl poctou jeho milované zemi. Vytvořil salát Caprese; červený, zelený a bílý pokrm dokonale reprezentoval Itálii. Rajčatový salát se rychle stal základním jídlem na Capri, které si oblíbili turisté z celého světa.
Caprese si zamilovali nejen samotní Italové, nýbrž celý svět. Může být hlavním chodem, svačinou i přílohou.
Do salátu Caprese lze přidávat také balzamikovou polevu, což je velmi oblíbená úprava původního receptu, který jako zálivku obsahoval pouze olivový olej. Balzamiková poleva se dokonale snoubí s bazalkou a vytváří svěží a vzrušující chuť salátu.
Mezi další veganská jídla z rajčat, která stojí za to znát, patří například rajčatový krém či polévka, pomazánky ze sušených rajčat, pečená rajčata a jiné pochutiny.
https://bezva-zahrada.cz/i-zahradkarstvi-podleha-trendum/
https://coolbydleni.cz/inteligentni-roboticky-vysavac-je-pripraven-vam-pri-uklidu-opravdu-ulehcit/
https://domamag.cz/krbova-kamna-vam-pomohou-usetrit-za-vytapeni/